Egy korty fenntarthatóság2025-03-24

Újdonságok a 2024-es évjáratból!

Hosszú évek óta mozgatják a csapatunk fantáziáját a modern rezisztens szőlőfajták és a belőlük készült borok. Addig-addig kutakodtunk, kóstolgattunk, érdeklődtünk, míg mi is megtaláltuk a leginkább fogunkra és poharunkba való fajtákat.


2021-ben el is telepítettük az első kettő fajtát, amelyekkel dolgozni fogunk, ezek a Sauvignon Kretos és a Hibernal. A fajtákról érdemes tudni, hogy íz- és illatprofiljukban a Sauvignon Blanc fajtára hasonlítanak, a friss, fűszeres, egzotikus karakterükkel. Kis kísérleti parcellánkon a 2024-es évjáratban volt először meghatározó termés, amelyből bort is érdemes volt már készítenünk és ezek az év elején palackba is kerültek. Hosszú ötletelés után úgy döntöttünk a Julie termékcsaládjába fogjuk őket beintegrálni, hiszen a frissességükkel és fiatalos lendületükkel pont illenek egymáshoz.


A következő nagy lépés a borászatunk életében pedig egy széles Sauvignon Blanc paletta elkészítése, amelyet a 2024-es évben volt lehetőségünk először megalkotni. Akik régóta ismernek minket tudják, hogy a családunk régi szerelemgyereke ez a fajta, termesztése és borkészítési technológiája mindig különös odafigyeléssel és precízitással történik, egy már-már önző okból, hiszen ez a kedvencünk!


A 2024-es évjáratban elkülönítettünk 3 dűlős Sauvignon Blanc tételt, ezek a pécselyi Zádor-hegy és Nyáló-hegy, illetve a balatonfüredi Baricska-dűlőből származnak. Mindegyik gyönyörűen tükrözi a terroir és az évjárat hatását a fajtára és egy képet ad annak sokszínűségéről. Viszont itt nem áll meg a móka, hiszen ezekhez csatlakoznak a korszerű, környezetkímélő technológiával termesztett Hibernal és Sauvignon Kretos fajták, amelyek egy új perspektívát adnak ehhez a fajtához, amit már világszerte annyian régóta ismernek és szeretnek.

 

Balogh Pincészet Csapata