Szőlészet

A szőlőterületeink a Balaton-felvidéken a Balatonfüredi-Csopaki borvidékhez tartoznak. Ez a borvidék jellemzően a fehérbort adó szőlőiről híres, de már nagyon szép vörösborok is kikerültek a borvidékről, illetve a pincészetünkből is.

A szőlőbirtok nagysága 18 hektár. Területeink több  helyen találhatóak, Pécselyen és Balatonfüreden belül is, így a  fekvés és a talajadottság miatti különbségeket fajtánként is ki tudjuk használni.

(A szőlőbirtok akkor duzzadt 18 ha-ra, amikor feleségem Baloghné Király Mónika, 2012-es évben elnyerte az 57/2012 (VI.21.) VM rendelet alapján az EMVA-ból a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatását, és megalapozta a saját szőlészetét és a pincészetét, amit vezet. Az elnyert pályázat lehetőséget adott számára, a meglévő területeket bérelje, és hogy új területeket vásároljon, illetve bérbe vegyen a környéken, amelyeket szintén állami támogatással folyamatosan felújít, és az abból származó szőlőterméssel alapanyagot szolgáltat a pincészetéhez.)

Törekszünk az időjárásnak, a fajtának és a elvárásainknak megfelelő alapanyagot biztosítani a borászatunknak, hiszen csak jó alapanyagból készülhet jó bor. Nagy súlyt fektetünk a fajta igényeihez igazodó metszésre, zöldmunkára, terméskorlátozásra, az ésszerű, kíméletes, környezettudatos növényvédelemre.